DE OPVOEDINGSPAGINA VAN

Jack Russell Terrierkennel

v.d. Gudumholm


 

De gemiddelde Jack Russell Terrier is een energieke, slimme, enthousiaste, eigenwijze 'doordouwer' die ook nogal wat jachtpassie en graaftalenten bezit. Maar daarnaast is hij ook een 'knuffelkont', schootzitter en geweldige (kinder-)vriend. Dit betekent dat dit type hond een zeer consequente opvoeding nodig heeft. Juist vanwege het 'doordouwerige' in zijn karakter zal hij proberen toch zijn zin door te drijven.

Om u als (toekomstige) eigenaar op weg te helpen staan op deze pagina een aantal nuttige tips vermeld.

ELKE HOND ZOEKT DE VOOR HEM LEUKE DINGEN OP EN NEGEERT OF VERMIJDT DE NIET LEUKE DINGEN.

Dit betekent dat u ervoor moet zorgen het door u gewenste gedrag direct te belonen en het niet gewenste gedrag te negeren of direct te corrigeren.

Bespreek vooraf met de huisgenoten wat de hond wel en niet mag (op de bank, blaffen, bijten (pupgedrag), wanneer in de bench etc.) en welke commando's u gaat gebruiken. (één commando voor één opdracht en houd het commando kort en duidelijk.)

Schaf een bench aan van het formaat plm. 60 x 50 cm (L x B) en plaats die in het vertrek waar u het meeste verblijft. Laat de pup hierin slapen, eten en drinken en sluit de bench af tijdens het slapen en bij afwezigheid. De pup heeft in de eerste maanden veel rust nodig. (Wild, bijterig gedrag duidt op (over-)vermoeidheid).

De zindelijkheidstraining werkt het beste als na ieder slaapje, na het eten en na het spelen, de pup met een commando (bv. plasje buiten) naar de buitendeur wordt geleid en DIRECT na het doen van de behoefte beloond wordt met een brokje of met een 'braaaf'. Betrapt u de pup op het doen van zijn behoefte in huis zeg dan duidelijk NEE; til hem op en zet hem buiten neer met het commando (ook al is hij uitgeplast/gepoept op dat moment). Achteraf straffen heeft geen enkele zin en zal de hond alleen maar onzeker maken. LET OP: een onderscheid dient gemaakt te worden tussen het normale plassen en het opwindings- of onderdanigheidsplasje. Dit mag NOOIT bestraft worden! Als uw pup hier last van heeft dan dient iedereen de hond bij binnenkomst te negeren en pas als hij rustig is mag hij aangehaald worden. Maak uzelf klein en buig niet over de hond heen bij het begroeten.

Het kom hier-commando moet vaak en op diverse plaatsen geoefend worden. Dit doet u door met hoge stem (ja, ook u heren) de naam van de hond te noemen en op het moment dat hij uw richting op komt KOM te zing/zeggen en hem direkt te belonen met een lekker brokje. Als de hond aarzeling vertoont tijdens het komen, ga dan op uw hurken zitten.

Het komen van uw hond wordt zonder meer vergemakkelijkt als u vanaf het begin uw pup in bos, park of strand (daar waar hij niet direkt in de buurt van verkeer is) los laat lopen.

De eerste 12 weken van zijn leven zijn heel belangrijk voor zijn socialisatie. In deze periode pikt hij alle nieuwe dingen in zijn leven makkelijk op, dus moet hij zoveel mogelijk ervaringen opdoen met verkeer, uitlaatgebied, drukke plaatsen (markt, schoolplein, station etc.) en alle soorten mensen en dieren. Vanaf plm. 13 weken tot 6 maanden volgt er een angstfase. De hond kan dan van onverwachte of onbekende dingen schrikken en mogelijk ervoor weglopen. Belangrijk is dat de hond nooit bevestigd wordt in zijn angstgedrag (dus niet troosten of de hond toestaan om ervoor weg te lopen. Ga samen met de hond rustig op het enge ding af).

Bedenk dat al die nieuwe ervaringen opdoen heel veel energie kost dus beperk het wandelen qua tijd en geef de hond voldoende rustperiodes. (neem een (rug-)tasje mee om de pup in te dragen als u langer onderweg bent)

Trekken aan de riem is een van de grootste ergenissen van hondeneigenaren terwijl ze het de hond toch zelf geleerd hebben!! Wij staan toe dat de hond trekt als hij naar iets toe wil of juist ergens voor weg wil lopen. Als u vanaf het begin stopt op het moment dat de hond trekt en pas weer in beweging komt als de spanning van de lijn is, leert de pup dat hij er sneller komt als hij niet trekt. Dit vereist wel geduld maar de beloning is groot!

Leiderschap is niet iedereen aangeboren maar uw hond verwacht van u dat u zijn leider bent. Dit betekent o.a. dat u als eerste door de deur gaat; de hond niet op de bank mag of plaats voor ons maakt; de hond niet tegen u opspringt (als u dit gedrag standaard negeert en hem beloont als hij met zijn vier pootjes op de grond staat , dan leert hij het snel af) de hond pas eet als wij gegeten hebben (dit geldt niet als er altijd eten in de bench staat) en geeft u een commando dan dient dit ook opgevolgd te worden (of in moeilijke gevallen een ander makkelijker commando).

Laatste tip: Ga met uw pup naar een goede hondenschool en schaf een boek (b.v. Toepoels Puppywijzer van Gwen Bailey) of dvd (www.dogtime.nl) over de opvoeding van een pup aan.

Een pup leert sneller als hij het leuk vindt en hij leert niets als hij te moe is of te veel stress ondervindt!

Mocht u er toch niet uitkomen dan kunt u mij altijd bellen. Ik wens u heel veel plezier met uw pup.

ADA BROUWER

HONDENGEDRAGSBEGELEIDER

 

home